23-03-06

ezelin

Ik ben afkomstig van Kuurne en ik wil het geweten hebben, de ezelsgemeente, met zijn ezelstoet, ezelsbier en alles wat je maar kan opnoemen. Ik stoot me daardoor ook graag tweemaal aan dezelfde steen, maar dat is een ander verhaal.

Mijn Duits is na 11 maand (djeezus ik ben hier al bijna een jaar) nog steeds niet wat het zou moeten zijn. Ik heb mezelf op voorhand een jaar gegeven om me aan te passen, na een jaar ga ik dan beslissen of ik dit leven leuker vindt dan het leven dat ik had in België, en de knoop doorhakken, blijven of terugkeren. Maar ook dit is weer een ander verhaal waar ik beslist heel binnenkort nog op terugkom. Gisteren was ik op zoek naar het duitse woord voor ezelin. Je kan natuurlijk lang zoeken naar een woord dat niet bestaat, en dat bracht me aan het denken. Blijkbaar hebben wij in het nederlands wel veel namen voor zowel mannelijke als vrouwelijke dieren, al zetten we vaak gemakkelijkheidshalve gewoon" in" achter het mannelijke woord.

maar toch, als je er even over nadenkt komen de woorden, teef, merrie, koe, kattin, konijn, als vrouwelijke benamingen bij mij spontaan naar boven. Vreemd denk ik dan, alle vrouwelijke benamingen voor dieren, zijn van dieren die ofwel huisdieren zijn, ofwel boerderijdieren ofwel verwant zijn aan, bvb leeuwin, behoord net al de kattin tot de katachtigen. een vrouwelijke vos is ook een teef, maar die staat dan weer in heel nauw verband met de hond, die op zich ook een gedomisticeerd dier is. Hebben we dan geen vrouwelijke benamingen voor dieren die niet tot deze groepen behoren? Olifant, giraf, neushoorn enz?

Een beerin!, roept een vriendin me midden in de nacht nog na. Tja, misschien, al hebben we van kindsaf allemaal een niet te onderschatten band met de pluche versie van deze diersoort. Slaapzacht lieve mensen, en neem je knuffel, wat of wie het ook mag zijn, eens lekker dicht vanacht.

22:13 Gepost door Ome Peetie | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

hihihi slaap lekker ... :-) !
groetjes, Klaverke

Gepost door: klaverke | 23-03-06

we noemen wat we kennen beste broere,

omdat mensen meestal dingen benoemen die ze goed kennen,
hebben wij een tiental namen voor regen : motregen, druilregen, kattejongen regenen, oude wijven regenen, blaasjes regenen , zeveren, ...
hebben de Inuits tientallen namen voor de verschillende soorten sneeuw
(hebben snowboarders dat nog niet ??)
maar hebben we geen namen voor dieren die hier nauwelijks
benoemd moeten worden.
Terwijl in het Xhosa (een oorspronkelijke Afrikaanse taal)
dan weer verschillende termen bestaan enkel voor het huilen van roofdieren in de nacht...
Wat we niet kennen, benoemen we niet.

Jammer genoeg lezen veel mensen : wat we niet kunnen noemen, willen we niet leren kennen...

de groeten aan de berin !

Jos

Gepost door: broere | 23-03-06

uw raad in gedachten houdend, kruip ik da nu in mijn bed, met mijne pluch dicht bij mij :)

Gepost door: Anne | 23-03-06

In Zwitserland neemt de vrouw bij het huwelijk toch altijd de familienaam van de man over, dus ik denk dat je met "Frau Esel", "Frau Bär", "Frau Kaninchen" etc. niet kunt missen.

Gepost door: Koekoeksklog | 24-03-06

mooi Jos,
wat is dat mooi gezegd en heel mooi en positief bekeken: je hebt me iets bijgebracht waarvoor mijn oprechte dank!

Gepost door: ik | 24-03-06

beste nonkel,
ha ge zijt van Kuurne
een bruisende gemeente met een nog
bruisender en zeer sympathieke burgemeester
fijn weekend
grts
vhike

Gepost door: vhike | 25-03-06

De commentaren zijn gesloten.