10-04-07

ramp!

paashaas

Inconvenient truth

 

De opwarming van de aarde, het gat in de ozonlaag, het afsmelten van de gletsjers en het ijs op Antarctica en de Noordpool. Het permafrost en afbrokkeling van rotsen, de stormen en orkanen, wateroverlast en modderstromen. Aardverschuivingen en bijhorend leed en sterfte.

Bijna teveel om het op te noemen, laat staan te vatten. Tientallen jaren hoor ik natuur en andere wetenschappers al pleiten voor een verminderde CO2 uitstoot, hoor ik hen zeggen dat het 5 voor twaalf is en dat indien we nu drastisch ingrijpen het eigenlijk al onomkeerbaar is.

Zelf heb ik dan telkens de neiging om bij mezelf te beginnen, hoe klein deze private maatregelen dan ook zijn, het helpt waarschijnlijk niet, maar als we allen zo redeneren helpt het vast en zeker. In ieder geval beter en zuiverder dan het thema te gebruiken als verkiezingsstunt en propagandamateriaal.

Dit weekend was ik getuige van dergelijke ramp.

De Zwitserse chocolade industrie stuikt letterlijk in elkaar! Geen enkele paashaas of ei is nog veilig. De klokken vliegen bij hun terugkeer van Rome door verschillende warmelucht lagen. De verpakkingen zijn niet bestand tegen dergelijke temperaturen met smelten tot gevolg.

Misschien zijn er nu al een paar clevere ondernemers aan het brainstormen en komen er volgend jaar al UV en hittebeschermende verpakkingen op de markt of chocolade toevoegingen die het smeltpunt van paashazen doet verhogen. Dit jaar was het vooral likken geblazen, in sommige gevallen zo erg dat er enkel nog warme choco kon van gemaakt worden. Typisch aan de mens, dat men in zo’n gevallen wil proberen het probleem op te lossen i.p.v. de oorzaak aan te pakken, zo dacht ik net: misschien kunnen we Pasen verleggen, een maandje of twee vroeger zodat het nog in de winter valt en we zo het probleem een paar jaartjes verschuiven. Maar dan komt Kerstmis in oktober en verdwijnt de herfstvakantie, valt sinterklaas dan een maand na het schoolbegin en langs de andere kant, de krokusvakantie als er nog nergens sneeuw ligt. Misschien vinden jullie wel een betere oplossing! Volgend jaar wil ik in ieder geval niet meer die trieste aanblik van paashazen die er uitzien alsof ze door een auto overreden zijn. Pasen zou toch een feest moeten zijn, niet?

21:46 Gepost door Ome Peetie in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

CO2? En dan te bedenken dat vooral methaan en stikstofdioxide dé boosdoeners zijn voor het opwarmen van de aarde: en wie produceert deze gassen?
Juist ja: het vee dat wij kweken en slachten en eten.
Zullen we daar es met zijn allen iets aan doen?!

Gepost door: Saskia | 18-04-07

De commentaren zijn gesloten.