05-11-07

halfzeven

hiphop_200

Met je broek ‘op half zeven’.

Je kan het een trend noemen, verbonden aan de Hip Hop cultuur, zonder riem een veel te grote broek dragen dat ze afzakt en je ondergoed of nog liever je gat zichtbaar word. Voor mij is het degutant!

Ja, ook ik heb mijn idolen nageaapt en me soms tot grote ergernis van mijn ouders “verkleed”. Maar het bleef deftig, of het was op een fuif of in de discotheek, maar dan was het donker, in het holst van de nacht, of in privé-sfeer, maar zelden op straat, of in school, of op de trein laat staan op zondag in de kerk. Tegenwoordig zie je ze overal, de broeken op half zeven.

Begrijpen kan ik de echte hiphoppers, die naast een veel te grote afgezakte broek ook een veel te grote trui met passende opschriften dragen.- de veel te grote trui, die dan trouwens de veel te laag hangende broek compenseert en het achterwerk bijgevolg toch nog bedekt.

Weinig of geen begrip heb ik voor de vele anderen die gewoon hun broek half afstropen en denken “in” te zijn. Wachtend op de trein stond ik in de buurt van een tiental tienermeisjes, die me in de ochtendlijke friste deden bibberen, als ze me de rug toe keerden, in plaats van mooi gebouwde poepkes, in een spannend zittend jeanske, of een stel mooie benen onder een stijlvolle rok, kreeg ik prompt een paar halnaakte onderruggen met spleet voorgeschoteld.

Ik hou nochtans ook van vrouwelijk schoon, maar daar kreeg ik nu toch wel kippenvel van.

Twijfelend of ik hen wilde vragen wat ze daar schoon aan vinden, stapte ik op de trein en liet in plaats daarvan mijn hersenen pijnigen naar de oorzaak van dergelijk gedrag.

Google leerde me net dat het ontstaan is in de Amerikaanse gevangenissen waar het verboden is om een riem te dragen,(waarschijnlijk in combinatie met gezond voedsel i.p.v. junk-food) bijgevolg afzakkende broeken. Ook kan ik me nog voorstellen dat de HipHop cultuur dat overneemt en daar een stijlvorm van maakt.

Waarom in godsnaam alles wat van Amerika komt door de rest van de wereld wordt nageaapt, begrijp ik al evenmin, maar daar schrijf ik eens een ander berichtje over.

De theorie dat jongeren een grens willen tussen leeftijdsgenoten en bijvoorbeeld ouders of leerkrachten, lijkt me een aanneembare gedachtengang. In mijn tijd droegen we uitsluitend jeans, of enkel en alleen zwart, van kop tot teen. Zo was er een duidelijke grens tussen generaties, want ouders en leerkrachten droegen dit niet. Nu willen jongeren nog steeds een coole vader of leerkracht, maar die loopt nu ook in jeans of zwart en daarom moeten die tieners van vandaag nog een stapje verder. Door met hun gat bloot te lopen trekken ze die grens, wetende dat geen enkele leerkracht zo op de speelplaats zal verschijnen. Of het nu stijlvol is of niet, of het degutant is of cool, jongeren die in die fase van hun leven zitten dat ze op zoek zijn naar hun eigen identiteit hebben eenvoudig weg de behoefte om zich van andere generaties te onderscheiden.

Ter info: in de Amerikaanse stad Alexandria (Louisiana) is het rondlopen met afgezakte broek verboden en wordt het zelfs bestraft met een boete van 500 dollar of een gevangenisstraf van 6 maanden. (waar je dan verplicht bent je riem af te geven) ;-))

22:02 Gepost door Ome Peetie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.