16-04-08

Brunos Bruder in der Schweiz erschossen

broerbrunoWel even schrikken toen ik deze titel in de krant las.

Mijn broer noemt namelijk ook Bruno, maar het artikel ging alsvolgt verder: Auch die Schweiz hat keinen Platz für «Problembären»: Der Bruder
von Braunbär Bruno wurde am Montagabend auf Anordnung der Behörden
im Schweizer Kanton Graubünden erschossen. Nach Einschätzung einer
Sonderkommission war der Bär «JJ3» zu einem Sicherheitsrisiko für
Menschen geworden. Der Regierungsrat des Kantons Graubünden folgte
dieser Ansicht und gab den Bär zum Abschuss frei.

Maar daarmee was het schrikken niet over, of toch, het maakte plaats voor ontgoocheling. Ik die overtuigd was dat Zwitsers vernunftiger waren, meer met de natuur leefden, beschutten in plaats van vernietigen. Maar deze stelling heeft een lelijke deuk gekregen. In het plaatselijke natuurreservaat (Pfyn-Finges) heeft men dit weekend kuis gehouden, en een vrachtwagen vuiligheid opgeladen. Van matrassen over autobanden tot hopen pampers.

maar nu terug naar JJ3, de officiële naam van de broer van Bruno (Bruno werdt vorig jaar in Oostenrijk dood geschoten op vraag van de Duitse autoriteiten), het was een probleembeer, dat moet ik toegeven, de ganse fam. eigenlijk, moeder zit ook al in een reservaat in Italië. Hun probleem ze zijn niet bang van mensen. ze wandelen rustig in de dorpjes binnen op zoek naar eten, breken een paar vuilbakken open, liefst nog een bijenhok op zoek naar honing, en keren terug naar hun schuilplaats.

moeten ze daarvoor dood? Een imker verklaarde op TV, dat hij zijn bijenhok met draad afgespannen had en geen probleem had met JJ3, een andere man die oog in oog met JJ3 had gestaan, verklaarde dat hij maar met zijn armen moest zwaaien en roepen om hem van voor zijn deur weg te krijgen, de beer had helemaal geen interesse in mensen.

En toch, het feit dat hij te dicht in de buurt van mensen kwam, of zich daar liet zien, liet de verantwoordelijken het zweet uitbarsten, niemand wou de verantwoordelijkheid dragen, want moest er dan toch iets gebeuren? wat dan?

zever in pakjes als je het mij vraagt. En dan beslissen ze om over te gaan tot de gemakkelijkste oplossing, vermoorden. Een onschuldig dier, die enkel probeert te overleven.

het spijt me, maar onrecht kan ik niet aanvaarden!

22:00 Gepost door Ome Peetie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.