24-12-08

De mens als middelpunt

der-punkt-kopie

Het is mooi goede voornemens te hebben, het is nog mooier die ook uit te voeren of het toch tenminste te proberen. De weg is het doel.

Een typische bezigheid bij het begin van een nieuw jaar, een gespreksonderwerp, een thema, iedereen heeft ze, ook diegene die beweren er geen te hebben, een goede gezondheid wil toch wel iedereen.

Doelstellingen hebben ook bedrijven, meer of minder exotisch, het gewoon even goed te doen als vorig jaar is soms al een grote stap. Wat is dat dan? Wat hebben we eigenlijk verwezenlijkt?, even terugkijken naar hoe het is geweest. Er bestaan vele methoden om deze vragen te beantwoorden, overgewaaid uit het westen of uit het oosten, zijn de populairste. (waarom eigenlijk? Zijn wij Europeanen daar dan niet toe in staat?).

Ik mocht het eens meemaken, het bedrijf waarin ik toen werkte wilde een antwoord op de vragen: wie zijn we, als bedrijf, waar staan we tegenover de concurrentie, waar willen we naartoe, wat zijn de doelstellingen. Allemaal heel interessant, chic, professioneel, duur en achteraf gezien volledig onnodig. ( je kunt beter met de groep medewerkers een berg beklimmen)

Na een volledig weekend op hotel, de koppen samen te hebben gestoken, veel gepalaverd te hebben en uiteindelijk tot een tekst van 20 lijnen te zijn gekomen, was de bedrijfschart klaar en kon hij afgedrukt en ingekaderd in de inkomhal van het bedrijf opgehangen worden. Met de grootste moeite, kon ik het bedrijf waarin ik werkte niet in deze paar lijnen herkennen, maar ik troostte me ermee, dat het mijn eerste stap in deze zakentheologie was.

In de maanden daarna, wachtte ik gespand naar wat ging komen, maar toen de chart begon te vergelen, zag ik nog geen verschil op de werkvloer.

Misschien hadden de grote koppen iets over het hoofd gezien, een leesteken bijvoorbeeld.

Zo hoorde ik deze week dat één van de grootste internationale bedrijven van Zwitserland, jarenlang als hoogste waarde, als uiterste belangrijkheid, groot geschreven “DE MENS ALS MIDDELPUNT” verkondigden. Mooi, heel edel en geloofwaardig. Het doet je wat dit uit de mond van de belangrijkste, best betaalde managers van deze tijd te horen! Alleen wanneer het geschreven staat klinkt het plots heel anders : DE MENS ALS MIDDEL. (punt)

16:06 Gepost door Ome Peetie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.